Skottland i 4 dagar

Fantastiska 4 dagar i Skottland startade med ett besök på S:t Andrews Golf & Company och guidad visning av ägaren Ewan Glen. Ett hantverk man tror inte är sant, de gör alla golfklubbor för hand, både hickory och moderna klubbor. Här skulle vara underbart att praktisera i ett antal dagar. Inte omöjligt att man köper upp sig på ett antal nytillverkade hickoryklubbor. Klockan 15.10 slog Erik, Jörgen och jag ut på Old Course med hickoryklubborna. Tanken att slå ut på denna klassiska mark gör att man bara darrar i hela kroppen vid första tee. Utslaget gick mycket bra, halvtaskigt andra slag , följs av ett tredje slag upp på green. 12 meter kvar till hål och ett antal kullar att bemästra. Uppställning med puttern och där slår jag till, och vad händer, jo bollen rullar elegant exakt 12 meter rakt i hål. Ett lätt par på första hålet :). Resten av rundan går man bara och njuter och spelar på i bara farten. Efter 9 hål tar man lite paus vid den mobila kiosken som serverar både whisky och färdigblandad gin o tonic. Vid 17.e hålet så klarade jag av att slå över annexet vid Old Course Hotel så att 2:a slaget inte blev för långt. Otroligt att få spela Old Course, en dröm som gick i uppfyllelse.

Dag 2 var det dags för Skotska hickorymästerskapen på Scotscraig, 35 minuters bilfärd från S:t Andrews. En bana som visade sig vara relativ smal med mycket buskar. Sköt 91 brutto som visade  sig vara ett hyfsat resultat, gissningsvis omkring 12:e plats bland 30 spelare. Som vanligt kan man alltid ha bättre resultat, missade säkert 5-6 st 45 cm puttar, men efteråt så hade flera spelare upplevt detsamma. Greenerna var nyligen vertikalskurna så det hoppade lite si och så på greenerna.

Dag 3 blev det avfärd till Monifieth Ashludie för ytterligare en tävling, 11 st tappra engelsmän, skottar, finnar, österrikare och svenskar. Här var det inte lätt att hitta rätt klubbhus då det ligger 3 st på rad!! Första gången för mig att spela på en bana där man enbart vet hur långt hålen är, alltså inga avstånd på sprinklerlock eller 150 m pinnar. Kom på en hedrande 4:e plats där svenskarna tog de 4:a första platserna.

På kvällen dag 3 var det dags för besök på Royal and Ancient Golf Club of St Andrews, säkerligen världens mest förnämsta golfklubb. Kontakter med medlem i denna klubb möjliggjorde ett besök i detta berömda klubbhus för oss 5 svenskar som reste tillsammans. Oerhört spännande att se alla rum med biblioteket och alla historiska klubbor som förvarades här. Det är också här alla golfregler bestäms och förverkligas.

Sista dagen började med regn i ett antal hål och spel på Eden Golf Course, som ligger bredvid Old Course. Här spelade Jörgen Isberg och jag match mot varandra på en mycket bra hickorybana, där jag vann med 3/2. Jörgen gick 6 över banpar så mitt spel var fantastisk bra, möjligtvis 4 över banpar. Bästa spelet för mig under dessa 4 dagar.

Sammantaget fantastiska 4 dagar i ett underbart golfmecka, har ni möjlighet åk dit och njut av golfens tjusning.